nyt/ now /tulossa/ coming

Rehearsing Hospitalities 10-15.9 @ Kontula, Helsinki

Rehearsing Hospitalities on syyskuussa 2019 tapahtuva FRAME Finlandin koollekutsuma kuuden päivän sarja erilaisia taidetapahtumia. Se kutsuu taiteilijoita, kuraattoreita, tutkijoita ja muita kriittisestä keskustelusta kiinnostuneita tutustumaan ja keskustelemaan vieraanvaraisuudesta hallitsevien rakenteiden ja toimintamallien haastamiseksi.

Viikko koostuu sarjasta keskusteluja, performatiivisia vuoropuheluita, interventioita ja videonäytöksiä. Viikon ohjelma syntyy yhteistyössä useiden kumppaneiden kanssa, mukana ovat muun: Asematila-kollektiivi, kulttuurikeskus Museum of Impossible Forms, AV-arkki – Suomalaisen mediataiteen keskus, New Yorkin kulttuuri-instituutti, HIAP (Helsinki International Artist Program) ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu.

 — – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Asematila- kollektiivi* on kutsunut mukaan Bread Omens -työryhmän. Elina Rantasuon ja Jani Purhosen aloittama Bread Omens työskentelee uunien, leipien, jakamisen, mielikuvituksen ja kumppanuuksien ympärillä keräämällä leipäjuuria, tarinoita ja mahdollistamalla kohtaamisia uunin ympärillä.

Bread Omens rakentaa viikon aikana väliaikaisen uunin Kontulan kirjaston edessä sijaitsevan Kontulan Aurinko -katumaalauksen luokse. Lauantaina 14.9 uuni toimii kohtaamispaikkana, jossa yleisö voi syödä leipää ja jakaa omia leipään liittyviä muistojaan.

Yhteisötaiteilija Heidi Hänninen (Kontulan taidekoulu KAS!) ohjaa tapahtumaviikolla Kontulassa Leipätarinoita -työpajoja, joissa pohditaan ja muovaillaan leipään sekä vieraanvaraisuuteen eri kulttuureissa liittyviä ajatuksia ja kokemuksia. Työpajat ovat kaikille avoimia ja ne järjestetään Kontulan kirjastolla, Nuorisotalo Luupissa, D-asemalla, KAS! Kontupisteessä ja Mseum Of Impossible Formsissa. Tapahtumaviikon aikana Museum of Impossible Forms’iin* rakentuu myös leipäjuuriarkisto, johon yleisö pääsee tutustumaan ja tuomaan oman leipäjuurensa.

*www.asematila.fi

www.museumofimpossibleforms.org

Facebook – työpajat / workshops
KAS! – Kontula Art School

image_6483441.JPG

KAS! Kontula Art School, yhteisötaiteellinen iltakoulu-hanke aloitti toimintansa
Itä-Helsingissä PUHOS ❤ PEOPLE kulttuurifestivaaleilla lauantaina 17.8.2019.

Seinämaalaustyöpajassa kulttuurikeskus STOAlla Taiteiden Yönä 15.8.2019
valmistettiin sapluunoita joilla maalattiin muuri PUHOKSEN edustalla!
Katso kuvat ❤

IMG-3024

 

 

Check: Heidi Elisabeth / NEWS / LATEST EXHIBITIONS!
PAST EVENTS / MENNEET TAPAHTUMAT:

Consequences / Sodan seuraukset -työryhmän yhteisnäyttely Porvoon Taidehallissa, 10.8-2.9.2018
IMG_8342

Concequences -työryhmä: Heidi Hänninen, Muhaned Durubi, Olavi Fellman, Susanna Iivanainen, Satu Kalliokuusi, Sunna Kangas, Ahti Meier, Anu Nirkko, Hodhayfa Salih, Mika Vesalahti ja tässä näyttelyssä vieraileva taiteilija elokuvaohjaaja/kirjailija Imbi Paju.

Consequences – Sodan seuraukset
Helsinkiläinen taiteilijaryhmä tutkii yhteisnäyttelyssään sodan seurauksia. Elämme levottomia ja väkivaltaisia aikoja. Historia toistaa epätoivoisesti itseään. Suora seuraus sodasta on selvä: kärsimys, kodittomuus, kohdemaiden epävakaat olot, ihmisoikeuksien jatkuva loukkaaminen. Välimereen hukkuneet. Pakolaisten virrat Eurooppaan. Suomea ja suomalaisuutta määrittävät toisaalta yhä 1918 vuoden sisällissodan ja toisen maailmansodan sekä naapurimaa Viron miehityksen aiheuttamat traumat. Mutta sota voi olla myös metaforisempi ilmaisu ilmiöiden väliselle ristiriitaisuudelle: konfliktille ajatusten, tunteiden ja tekojen välillä. Me näyttelyn taiteilijat olemme myös sotien seurauksia ja sotatantereiden jälkeläisiä.

Me ja sukujemme jäsenet tiedämme kuinka kotiväkivallalla yritetään korjata tunne-elämän vaurioita. Tiedämme mitä tapahtuu jos tunteiden ilmaisulle ei anneta tilaa tai kun mitään rajoja ei aseteta ja eletään unohduksessa. Tiedämme millaista on olla jatkuvasti puolustusasemissa ja varpaillaan. Olla hiljaa ja näkymätön. Näyttelymme on sotatantereiden jälkeisen ajan areena, jolla kysymme mitkä ovat sodan seuraukset. Ehkä sota voi olla osa ihmisluontoa, mutta mitkä ovat väkivallan, vihan ja surun seuraukset? Vuonna 2018 100-vuotiaan Suomen juhlallisuudet ovat ohi, mutta me emme halua unohtaa mitä tapahtui myöhemmin.

Itsenäistymistä seurasi verinen ja raaka sisällissota joka näyttää ja tuntuu yhä jakavan maatamme. Sisällissodat ovat usein niitä kipeimpiä ja vaikeimpia, ne ovat kuin ratkaisemattomia perheriitoja. Meillä on Suomessa nyt uusia ihmisiä, jotka kantavat sodan raskasta taakkaa harteillaan. Niin kuin mekin. Kuinka sodan muistot voi kestää? Kuinka voisimme elää yhdessä ja onko se mahdollista?

Järjestämme Moon riverin aikana kaikille avoimen keskustelutilaisuuden johon on kutsuttu mm. näyttelyn teemoihin perehtyneitä asiantuntijavieraita kuten kansanedustaja Pekka Haavisto, kirjailija ja elokuvaohjaaja Imbi Paju, taiteilija / kirjailija / ohjaaja / tutkija Teemu Mäki, Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius ja kuraattori Ahmed Al-Nawas. Tilaisuus pidetään lauantaina 25.8. klo 12–15 Porvoon Taidehallissa näyttelyn yhteydessä. Keskustelutilaisuuden aluksi katsomme Imbi Pajun elokuvan Torjutut muistot (kesto noin 1 tunti). Lämpimästi tervetuloa!

Näyttelyä on tukenut / Supported by: Taiteen edistämiskeskus / Arts Promotion Centre Finland

 


We Had A Dream – Home, religion and fatherland. 3rd space, Helsinki (2017). Sekatekniikkaa ja työpajoja kokonaisinstallaatiossa.

 

 

heidi-flyer-kalleria-a5small

Koti, uskonto ja isänmaa – Suomi 100 varjonäyttely Galleria Kalleriassa (2017). Teoksia (sekatekniikkaa, tekstejä, veistoksia ja video) sekä sosiaalisia tapahtumia (työpajoja, elokuvailtoja ja keskustelutilaisuuksia näyttelyn teemoista). Muhaned Durub: My Homeland – Mental Hospital (maalauksia ja runoja).

 

Surullisten Piknik Lahden Taidemuseossa / Picnic for the sad at Lahti Art museum 16.2-20.5.2018:
Kutsu (2).jpg

 

SURULLISTEN PIKNIK/ PICNIC FOR THE SAD – TOUR/ KIERTUE 2014-2016/

KIERTUEEN MENNEET TAPAHTUMAT/ PAST EVENTS:

TAMMIKUU 2016 Galleria Huuto/ Uudenmaankatu – Helsinki. Etelä/Keski-Suomen kiertueen päätösnäyttely.
/Closing exhibition of the Picnic For The Sad- tour in southern/central Finland.

Press suomeksi download here
Press på svenska download here

Press in english download here

 

Näyttelyn tapahtumia Galleria Huudossa:

29.12 klo 18-20 avajaiset. Livemusiikkia: Suomalais-ugrilaisista äänimaailmoista ammentava kansanmusiikkiryhmä Ehivaija laulaa itkuvirsiä.

31.12 klo 17 alkaen: Kuoleman konsertti, esiintyjänä Kuolema Duo (ks. lisää: https://www.facebook.com/kuolemaduo/?fref=ts tai youtube) ja Vodkaperformanssi (Heidi Hänninen).

12.1 klo 18-20 Kuolema-seminaari. Keskusteluvieraina: Kuolemaa työssään tutkineet media-antropologi Johanna Sumiala ja Rituaalimuseon tutkija-antropologi Maija Butters, kielentutkija Janne Saarikivi sekä kuolemaa teoksissaan tarkastellut Teemu Mäki. Lisäksi mahdollisia yllätysvieraita.

Keskustelutaideteos Kuoleman Toimisto. Taiteilija päivystää gallerian toimistolla puhuakseen kuolemasta, surusta ja muista näyttelyn teemoista. (2-3.1, 6.1, 9-11.1 ja 16-17.1)

Lisäksi taiteilija järjestää galleriassa tilauksesta lapsille tai lapsiryhmille 1-2 tunnin pituisia Kuolema-ja suruaiheisia taidetyöpajoja, joissa tutustutaan näyttelyyn, jutellaan, piirretään ja muovaillaan.Työpajatiedustelut numeroon: 0509104162 tai sähköpostiin: xeugux@gmail.com. (Työpajat mielellään arkipäivisin gallerian aukioloaikojen puitteissa. Ilmoittautumisia pajoihin vastaanotetaan koko näyttelyn ajan.)

Taiteilija vetää näyttelyn yhteydessä myös kaksi intensiivityöpajaa: toisen  Aalto yliopiston dokumenttielokuvan opiskelijoille ja toisen Koskelan vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoille.

Picnic for the Sad -exhibition events at the Gallery:

29.12 Exhibition opening 6-8 pm. Live music by Ehivaija (Finnish folk music).

31.12 5 pm- Death Concert, live performance by Kuolema Duo (more: facebook/ youtube) and Vodkaperformance (Heidi E. Hänninen)

12.1 klo 6-8 pm. Death seminar. Guests: Death researchers Johanna Sumiala (media-anthropologist) and Maija Butters (researcher-anthropologist), linguist Janne Saarikivi and artist Teemu Mäki. Possibly surprise guests.

Conversation artwork Death Office at the backroom of the gallery. Artist on duty at the office for conversations about death, sorrow and other themes of the exhibition. (2-3.1, 6.1, 9-11.1 and 16-17.1)

1-2 hour workshops for children at the gallery. At the workshop artist will discuss with children about the exhibition, death and sorrow. Children can also draw and sculpt. Contact by phone 0509104162 or by email xeugux@gmail.com, if you are interested about the workshops. Workshops are held during the weekdays 12-5 pm and bookings can be received anytime until the end of the workshop.

Artist will have also two intensive workshops at the gallery: other one for  the documentary film students of Aalto University and other one for the refugees from the Koskela camp.

hänninenheidi_Surullisten_Piknik_juliste copy